We firmly believe that there is no one like you – and we’re here to help you make your mark within your domain!

Catch Us On:
Contact:
Onlike
  /  Blog   /  Cum folosești ChatGPT și alte instrumente AI în marketing: ghid aplicat + exemple

Cum folosești ChatGPT și alte instrumente AI în marketing: ghid aplicat + exemple

Inteligența Artificială (AI) a început să ocupe un rol din ce în ce mai important în strategiile de marketing actuale, oferind soluții inovatoare pentru provocările dinamice ale peisajului digital, la doar un prompt distanță. 

În calitate de specialiști Onlike, nu ne permitem să rămânem în urmă, așa că am explorat în timp real ce oferă noile tehnologii și, în special, cum ne pot ajuta chatboții și modelele AI în marketing. Astăzi, împărtășim cu tine o perspectivă practică și aplicată despre cum să valorifici aceste resurse – de la instrumente propriu-zise și metode de lucru, până la etica și responsabilitatea din spatele utilizării lor, toate prezentate în termeni accesibili și cu exemple din experiența noastră, pentru a te face să te simți confortabil să le folosești și tu în activitatea ta.

Unelte AI pentru marketing: cum să nu rămâi în urmă

Începem cu baza: înțelegerea și utilizarea uneltelor AI. ChatGPT, un chatbot dezvoltat de OpenAI, este exemplul cel mai cunoscut – și pe bună dreptate, este remarcabil, oferind suport pentru generarea de conținut, idei de marketing și chiar răspunsuri la întrebările clienților. De relative puțină vreme, poți comunica cu el prin voce și imagini, poți încărca PDF-uri întregi pentru a întreba lucruri specifice din ele, îi poți oferi linkuri pentru a se documenta și îi poți cere să-ți facă rezumate de articole sau cursuri, devenind astfel un aliat de nădejde nu doar în muncă, ci și în orice efort de învățare. Combinat cu Zapier, un instrument care automatizează fluxurile de lucru între aplicații, poți integra ChatGPT pentru a optimiza campaniile de email, gestionarea rețelelor sociale și multe altele.

Tips & Tricks:

Crează prompt-uri specifice și cât mai complexe pentru ChatGPT, care să se alinieze cu tonul și stilul brandului tău. Experimentează cu diferite structuri de prompt-uri pentru a descoperi cele mai eficiente abordări pentru generarea de conținut unic. Ce îi ceri, aia îți va oferi – cu cât incluzi mai multe elemente unice, cu atât rezultatul va fi mai reușit, autentic și valoros. 

De exemplu, nu e același lucru să spui: „Generează, te rog, un articol de blog despre importanța marketingului digital pentru afacerile mici” sau „Generează, te rog, un articol de blog de 800 de cuvinte, în stilul conversațional și optimist specific brandului nostru de lifestyle eco-friendly, care să evidențieze importanța alegerilor sustenabile în viața de zi cu zi. Include exemple concrete de acțiuni zilnice simple, dar eficiente, pe care cititorii noștri le pot adopta pentru a reduce amprenta de carbon, precum și cum produsele noastre se integrează natural în acest stil de viață. Folosește un limbaj accesibil și inserează întrebări retorice pentru a încuraja interacțiunea în secțiunea de comentarii. Vreau să se simtă un ton de comunitate și suport mutual între noi și cititorii noștri.” 

Care crezi că ar genera rezultate mai bune? 

L.E.: Da, noi suntem mereu respectuoși cu modelele AI, spunem „te rog” și „mulțumesc”. Nu știi niciodată.

 

Inteligența artificială în Branding

Inteligența artificială poate juca un rol crucial în dezvoltarea brandului și a vizibilității sale. Instrumente precum Jasper sau Writesonic pot genera idei de naming, sloganuri sau povești ale brandului, ajutând în crearea unei identități de brand coezive și atractive. 

Aplicație practică:

Folosește AI pentru a testa diferite variante de nume sau pentru a crea un fir narativ puternic și coerent în jurul campaniilor tale. Analizează reacțiile audienței tale și ajustează-ți strategia în consecință. Ai grijă, însă, capacitățile AI nu îți înlocuiesc expertiza, eforturile și implicarea – va trebui să faci tu munca de cercetare, să știi bine cui te adresezi, care îți sunt publicul, clienții și avantajele competitive, pentru a cere corect ajutorul asistenților AI și a obține ceva relevant din partea lor. Dacă ai nevoie de ajutor atunci suntem aici pentru tine! Află mai multe despre procesele prin care lucrează echipa noastră!

 

 

Marketing de conținut îmbunătățit cu ajutorul AI

Pentru marketingul de conținut, chatboții oferă soluții pentru generarea de idei de articole, copywriting și chiar prezentări. Instrumente precum Surfer SEO pot ajuta în optimizarea conținutului pentru motoarele de căutare, garantând că eforturile tale din content marketing sunt optimizate și relevante pentru publicul țintă. 

Strategie:

Utilizează AI pentru a genera drafturi ale articolelor, apoi personalizează-le și rafinează conținutul pentru a reflecta vocea brandului și personalitatea ta. Dacă nu te simți inspirat, poți folosi instrumente de paraphrasing și rephrasing pentru a reîmprospăta conținutul existent – însă, te avertizăm din nou că toate au limitări și trebuie folosite responsabil și inteligent. Dacă te adresezi publicului tău la fel ca toți ceilalți din piață, efectul va fi unul clar – odată cu pierderea autenticității, tonului propriu și eforturilor reale din relația voastră, vei pierde și cursa mai repede.

 

Inteligența artificială generativă în design

În design, instrumente precum DALL·E și Midjourney schimbă jocul, oferind posibilitatea de a crea imagini și materiale vizuale impresionante, pornind de la descrieri în format text. Aceste unelte pot transforma idei abstracte în reprezentări vizuale concrete, deschizând noi orizonturi în crearea de conținut vizual pentru campaniile de marketing – chiar dacă nu ai experiență în domeniu. 

Idei de utilizare:

Experimentează cu generarea de imagini pentru postările de social media sau materialele promoționale, folosind cuvinte cheie specifice campaniilor tale. Nu te lăsa prins în generalități și folosește-ți tonul propriu, complex și unic – la fel ca și în cazul textelor.

 

AI în Social Media Marketing

Inteligența artificială transformă modul în care abordăm marketingul pe rețelele sociale, de la ideație până la publicarea automată a postărilor. Instrumente ca Buffer sau Hootsuite integrează funcții automate pentru a optimiza programarea postărilor și pentru a analiza performanța conținutului. 

Sfat:

Implementează un flux de lucru care să combine generarea de conținut cu AI și analiza performanței postărilor pentru a ajusta rapid strategiile de social media. Nu uita să „asculți” ce își dorește publicul tău și să le oferi din ceea ce vor să vadă și să citească mai des!

 

Folosirea AI în campaniile plătite (Ads)

Pentru campaniile plătite, pe platforme precum Facebook, Instagram sau Google Ads, AI poate ajuta în optimizarea textelor și imaginilor. Instrumente precum AdEspresso pot fi folosite pentru a testa diferite versiuni de reclame și pentru a identifica cea mai eficientă abordare pentru tine. În curând Google va oferi un model propriu care să te asiste în crearea reclamelor, mai simplu ca niciodată – va fi nevoie să vii doar cu un dram de inspirație, un set coerent de obiective și un buget corect, iar el va face în rest toată treaba. Cât de bine? Rămâne de văzut. 

Aplicație:

Experimentează cu generarea de scripturi pentru reclame video sau text pentru TikTok folosind AI, pentru a ieși din „zona de confort” și a capta atenția în moduri noi și creative.

 

Email marketing optimizat cu AI

În email marketing, instrumentele AI pot fi folosite pentru a personaliza subiectele emailurilor și conținutul acestora, crescând ratele de deschidere și de conversie. Instrumente precum Mailchimp integrează funcții bazate pe AI pentru a segmenta audiența și a personaliza mesajele. 

Strategie:

Folosește AI pentru a crea linii de subiect personalizate și conținut de email bazat pe comportamentul și preferințele utilizatorilor tăi – nu te inspira neapărat din ce fac alții, ci convinge-te ce funcționează pentru tine.

 

SEO îmbunătățit cu AI

Pentru SEO, instrumente precum Clearscope sau MarketMuse oferă analize detaliate ale conținutului, sugerând îmbunătățiri bazate pe algoritmii de căutare actuali. Aceste instrumente pot ajuta în identificarea cuvintelor cheie relevante și în structurarea conținutului pentru o mai bună vizibilitate online. Stai, știi cum se aplică SEO? Iată un ghid scurt de la specialiștii noștri.

 

 

Ce să faci concret:

Utilizează instrumentele AI pentru a-ți ghida strategia de conținut, asigurându-te că articolele sunt optimizate SEO și, cel mai important, răspund intențiilor utilizatorilor relevanți. Dar dacă ai nevoie de ajutor și vrei să știi exact cum este site-ul tău din punct de vedere SEO cere un audit acum! 

 

 

Da, integrarea AI în strategiile de marketing nu doar că eficientizează procesele și economisește resurse, dar deschide și noi posibilități de creativitate și personalizare. Ca specialiști, încurajăm adoptarea acestor tehnologii inovatoare pentru a rămâne în fruntea tendințelor din marketingul digital. Cu toate acestea, credem că este esențial să discutăm și despre…

 

Unde-i limita? Etica utilizării inteligenței artificiale în campaniile de marketing.

În implementarea tehnologiilor AI în strategiile de marketing, etica joacă un rol esențial – mai ales în lipsa unor reglementări concrete. Utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale necesită o înțelegere profundă a impactului pe care tehnologia îl poate avea asupra consumatorilor și societății în ansamblu. Este crucial să ne asigurăm că AI este folosit pentru a îmbunătăți experiențele utilizatorilor, respectând în același timp intimitatea și datele lor personale. 

Transparența și confidențialitatea:

Un aspect etic fundamental este transparența în utilizarea AI. Consumatorii trebuie să fie informați despre cum și când sunt folosite datele lor în campanii de marketing automatizate. Respectarea confidențialității și a regulamentelor privind protecția datelor, precum GDPR, este esențială pentru a construi și menține încrederea consumatorilor. 

Evitarea părtinirii/discriminării:

AI se bazează pe date pentru a învăța și a lua decizii. Prin urmare, este extrem de important să ne asigurăm că seturile de date pe care le oferim nu sunt părtinitoare, evitând astfel perpetuarea stereotipurilor sau discriminarea în campaniile de marketing. O atenție deosebită trebuie acordată diversității și incluziunii în algoritmii și modelele folosite. 

Rolul specialistului în Marketing: 

Inteligența artificială oferă instrumente puternice, dar succesul campaniilor de marketing depinde în continuare de creativitatea, strategia și intuiția umană. Ca specialiști în marketing, rolul nostru este să ghidăm utilizarea AI, asigurându-ne că tehnologia sprijină obiectivele de marketing într-un mod etic și responsabil. Echipa noastră nu este doar un grup de profesioniști; suntem aliații, complicii și ghizii tăi în această aventură.

 

 

Specialistul în marketing rămâne creierul din spatele operațiunilor, oferind suflu nou, personalitate și suflet campaniilor. Tehnologia AI poate ajuta în taskuri redundante și care implică cantități mari de date, la rezumarea informațiilor, oferirea de structură și generarea de idei, dar narativul, strategia și deciziile finale aparțin omului. 

Îmbunătățirea comunicării cu AI:

Pentru a comunica eficient cu noile modele, e nevoie să mai înveți puțin – ori, cel puțin, să deții un set bun de abilități soft și hard – începând de la un vocabular bogat și abilități de comunicare avansate, care să îți permită să ceri ceea ce dorești să obții. Deși cunoștințele tehnice sunt utile, capacitatea de a formula prompt-uri clare și de a interpreta rezultatele oferite de AI este esențială. 

În concluzie, utilizarea AI în marketing deschide posibilități extraordinare. Totuși, trebuie să abordăm această tehnologie cu ochii larg deschiși, respectând drepturile și așteptările publicului nostru. Specialistul în marketing rămâne elementul central în acest ecosistem, utilizând AI ca un instrument pentru a-și spori eforturile, dar păstrând controlul asupra direcției și valorilor campaniilor. În acest dans între om și mașină, echilibrul și colaborarea sunt cheia succesului, permițându-ne să folosim AI într-un mod care îmbogățește și umanizează strategiile de marketing. 

Dacă dorești să afli mai mult, 1 la 1, contactează-ne, știi unde ne găsești – mereu la fel de informați și entuziasmați, când vine vorba de noi trenduri, strategii și tehnologii.

 

Verified by MonsterInsights